dissabte, 4 de març del 2006

"Què vols menjar, nen?"

Al principi d’aquesta setmana hem escoltat en els mitjans d’informació els resultats d’un estudi sobre els costums alimentaris de les famílies, un més dels molts estudis que cada setmana es presenten en els mitjans.

Segons l’estudi les famílies estan mal alimentades, les compres d’alimentació i el que moltes vegades es menja a casa ho determinen els gustos dels fills. Sembla que gairebé tothom està informat del que és una alimentació sana, però no ho aplica, i es tendeix a cuinar el que és més senzill i fàcil o simplement el que els més petits exigeixen. S’ha passat del “menges el que hi ha” al “què vols menjar, nen?”. Amb uns nens cada cop més bombardejats per una publicitat enganyosa.

Les famílies estan renunciat a posar límits als seus fills ja de molt petits i comencen per deixar-los decidir a quina hora van a dormir i que mengen i possiblement també a quina hora es menja. Menjar i dormir són dos moments bàsics en el dia a dia, son moments que ajuden a crear rutines i hàbits saludables. Els nens no saben el que es bo, nosaltres si, i els hem d’ensenyar aquests hàbits a base de repeticions i d’imposicions. Abans de poder opinar sobre el que volen i el que els agrada han de provar-ho. Com pot dir un nen que no li agrada un menjar que no ha provat mai ?

Si els deixem el camí obert de petits en aquests aspectes tan bàsics i fonamentals com el dormir i el menjar, no ens queixem que després quan es fan grans no puguem amb ells i acabem tenint adolescents poc responsables i amb conductes pertorbadores i asocials que ens preocupen i que no sabem com aturar.

Bye, bye Cambray.

  Ja fa uns dies de la notícia de la destitució de Josep González Cambray de la conselleria d’Educació. Ara ja estic jubilat, però he trebal...