dissabte, 8 d’abril del 2006

La nova llei d'Educació, tan nova ?

Ja tenim nova Llei d’Educació i també nova Ministra del ram. No sé com ho hem d’entendre d’això de que un cop aprovada la nova llei, el President del Govern canviï la ministra. Però la meva pregunta és, canvien tantes coses amb aquesta nova llei d’Educació ?

Tinc la impressió que estem pràcticament igual. No tinc clar que valgui molt la pena de fer una nova llei per deixar les coses pràcticament igual. Quines són les diferències ? Hi ha canvis radicals respecte a l’anterior normativa ?

Sembla que a cada nou Govern tindrem una nova llei d’Educació que instaurarà petits canvis per no modificar res i seguir com estàvem sense fer els canvis radicals que segurament necessita l’ensenyament.

Estem al segle XXI i encara funcionem com estructures, institucions i amb currículums de mitjans del segle XX. Una societat amb canvis tan profunds i accelerats, però no és capaç d’instaurar aquest canvis en el seu sistema educatiu que simplement perpetua els continguts i les maneres d’ensenyar que els actuals docents varem patir en els nostres cervells.
I a més a més, cada nou Govern s’omple la boca dient que farà la gran reforma de l’ensenyament, la gran reforma que ha d’encarar amb garanties el futur de la nostra societat. I es debat al Parlament i alguns estaments fan grans manifestacions al carrer. I ja tenim una nova llei, tot plegat per continuar igual.

De fet la gran darrera reforma educativa és va fer amb la LOGSE a principis dels 90. Tot el que ha vingut després han estat petites modificacions, i de fet a les escoles i als instituts fa temps que es continua fent el mateix. Pràcticament l’únic en el que a vegades afecten aquestes grans reformes de l’educació, és en la butxaca de les famílies, ja que s’han de canviar els llibres de text per adaptar-se a la nova llei. Uns llibres que l’únic que fan es canviar l’ordre d’alguns temes i algunes de les fotos o il·lustracions dels mateixos.

Bye, bye Cambray.

  Ja fa uns dies de la notícia de la destitució de Josep González Cambray de la conselleria d’Educació. Ara ja estic jubilat, però he trebal...