diumenge, 27 de maig del 2007

De la pissarra i el guix a la pantalla

Aquesta setmana a l’escola han instal·lat dos canons i la seva respectiva pantalla fixa, altaveus, i quadre centralitzat des d’on poder fer servir ordinador, vídeo, dvd, etc., una en una de les dues aules de cinquè i l’altre a una de les dues de sisè. El dijous a darrera hora les instal·lacions van quedar enllestides. Per tant, el divendres es tractava de provar les dues noves joguines.

Tenia que començar una nova unitat a sisè i ho vaig fer utilitzant aquesta nova eina sense fer una preparació específica de la sessió pensant en aquest nou mitjà. Simplement vaig agafar el que ja tenia preparat i ho vaig adaptar una mica. De fet es tractava d’una sessió experimental per comprovar el funcionament de tot el que ens havien instal·lat:
  • presentar les imatges de la nova historieta d’anglès,
  • resoldre les dificultats de vocabulari en la pantalla en lloc d’utilitzar la pissarra,
  • suport escrit en la presentació oral de les noves estructures lingüístiques,
  • exercicis interactius per tota la classe en la pantalla. Presentava un exercicis en pantalla amb suport de so i un alumne ho resolia en el teclat de l’ordinador amb el suport de la resta de la classe.
  • correcció d’exercicis en la pantalla
Suposo que en part per la novetat, però també per la potència d’estimulació audiovisual que suposa el nou mitjà, el nivell d’atenció dels alumnes va ser molt més alt del que és habitual, i més i tenint en compte la situació especial que es trobaven aquests alumnes el passat divendres: era el darrer dia de classe abans de marxar una setmana de viatge final d’etapa de primària.  

L’avançament a les escoles cap a la utilització de les noves tecnologies ja no és pot aturar. El curs passat va arribar al centre el primer canó, un únic canó per tot el centre. Ara ha començat la instal·lació d’aquesta tecnologia en algunes aules. Està clar que en les aules on es disposi d’aquestes pantalles la pissarra tradicional i el guix quedarà progressivament arraconada i en desús.

Bye, bye Cambray.

  Ja fa uns dies de la notícia de la destitució de Josep González Cambray de la conselleria d’Educació. Ara ja estic jubilat, però he trebal...