dilluns, 28 de maig del 2007

Les promeses del Departament

Tan El Periódico com La Vanguardia d’ahir parlaven de l’anunci del l’objectiu del Departament d’Educació pel 2015 que l’alumnat a l’acabar la ESO sigui competent en tres llengües: català, castellà i anglès. I per assolir-ho invertiran 221 milions d’euros. Volen disposar de 15000 docents amb capacitat per impartir les classes en anglès pel 2010.

Aquests són els desitjos, però estan molt lluny de la realitat. Un exemple per primera vegada on treballo hem aconseguit poder fer una de les classes setmanals d’anglès de cada un dels grups-classe en grup reduït de 12 alumnes. Però malgrat la importància d’aquest fet, a hores d’ara dubtem que aquesta mesura pugui tenir continuïtat.

Hem presentat un projecte per poder participar en el que s’anomena Pla Experimental de Llengües Estrangeres, però ni tan sols aquest fet ens garanteix el proper curs poder continuar amb aquesta hora setmanal d’anglès en grup reduït. Ja que la concessió de la participació d’aquest Pla no suposa en cap moment disposar de més professorat. I com a conseqüència del Pacte Nacional d’Educació signat ara fa un any, el proper curs els mestres passarem a fer 23 hores lectives (amb alumnes) a diferència de les 24 que fem aquest curs.
Per tant en una plantilla de 30 mestres perdérem 30 hores de treball amb els alumnes sense que això sigui compensat amb un augment de la plantilla i per tant en detriment de les possibilitats organitzatives de desdoblar aules per treball oral d’anglès, així com per reforçar les àrees instrumentals. Els alumnes faran sis hores de classes diàries, però de pitjor qualitat que quan en feien cinc.

Està clar que quan van fer els números per aplicar la sisena hora als centres no van comptabilitzar bé els mestres que serien necessaris i tot el curs hem arrossegat aquest dèficit i el proper curs el continuarem arrossegant.

És molt fàcil prometre i molt difícil complir les promeses. M’agradaria equivocar-me però aquest pla tan ambiciós sobre la implantació de l’anglès a l’ensenyament obligatori em crea molts dubtes.

Bye, bye Cambray.

  Ja fa uns dies de la notícia de la destitució de Josep González Cambray de la conselleria d’Educació. Ara ja estic jubilat, però he trebal...