dissabte, 18 de juny del 2011

Canvis, canvis i més canvis

A finals d'any es va produir el canvi de govern. De nou CiU s'instal·la en el poder. La nova Consellera d'Ensenyament es dedica a realitzar moltes declaracions als diferents mitjans per tal d'anar explicant el que pensa fer. Es fixa bàsicament dos objectius: controlar la despesa i lluitar contra el fracàs escolar. I va realitzant declaracions d'intencions i anunciant mesures que no concreta fins passades les eleccions municipals quan el curs està a punt d'acabar.

Aleshores es succeeixen els decrets, ordres i altres normatives que concreten els canvis anunciats.

I ara ens toca córrer a tots (equips directius, famílies, mestres, ...) per adaptar-nos a aquests canvis depressa i corrents sense massa temps a assimilar-los.

No vull entrar a valorar les diferents propostes que potser, fins i tot són encertades. Però la sensació que plana per les escoles és que ens passem el dia fent i desfent. Primer blanc, quan ho tenim organitzat i sembla que funciona, toca negre. Encara no hem paït un canvi que ja en tenim un altre a sobre.

Tan sols dos exemples:

1.- Després d'uns cursos experimentant amb petits canvis al calendari pràcticament hem tornat on estàvem. No hi ha valor per obrir un debat amb temps i amb estudis reals per saber realment quin seria el millor calendari i horari possible pels alumnes encara que el més probable és que no hi ha una resposta única a aquesta qüestió en la que també es barregen molts interessos personals de cadascú que són els que acostumen a primar en les decisions.

2.- A les escoles l'adaptació a la sisena hora no va ser gens fàcil. De fet els mestres no hi estàvem d'acord. Ens hi vam manifestar en contra per activa i per passiva. I com sempre no ens van fer cap cas. Som ben manats, i hi vam dedicar moltes hores a la seva organització. Va costar però ara ja hi estàvem adaptats. De nou haurem de dedicar temps a reorganitzar la distribució horària en lloc de dedicar aquest temps a pensar com ho hem de fer per tal que el rendiment dels nostres alumnes millori i assoleixin les competències bàsiques i avancin en el seu coneixement.

Com demana el Doctor Enric Roca en el seu bloc a l'ara.cat estaria bé d'una vegada per totes que confiessin de veritat en els centres educatius i els seus equips docents. Només demano un marc normatiu general i la suficient autonomia per poder treballar amb tranquil·litat sense tenir que estar pendents de les declaracions dels polítics i del DOG a partir del que cada centre elabori el seu projecte i el pugui avaluar i introduir les  mesures de millora adaptades al seu context i als seus alumnes. És això tan difícil ? Estic molt cansat de perdre el temps en assumptes que no m'interessen (25 o 30 hores, començar el 7, el 12 o el 15, jornada continuada, dies de lliure disposició). Si us plau senyora Consellera deixi'ns treballar.

La normativa estreta per la que hem de circular i allà al fons la nova normativa que ens espera.  (Castell de Montsoriu)

Bye, bye Cambray.

  Ja fa uns dies de la notícia de la destitució de Josep González Cambray de la conselleria d’Educació. Ara ja estic jubilat, però he trebal...