Des que es va anunciar el nou decret del Govern de Madrid que imposa tres hores setmanals de castellà fa dies que es parla del tema. Crec que ja s’ha dit de tot. Finalment el govern presentarà un recurs per invasió de competències. Els hi ha costat decidir-se!
Cada dos per tres quan es parla d’educació en aquest país el que es discuteix són les hores setmanals que s’han d’impartir de cada una de les matèries. Sempre sembla que aquest és el tema cabdal: que si una estona més d’això, o d’allò ha de solucionar tots els problemes del nostre sistema educatiu.
M’agradaria saber en que es fonamenten per proposar aquest augment d’hores. A les aules de primària els mestres parlem català amb els alumnes, però aquests entre ells parlen constantment en castellà tant a dins de la classe com al pati i al carrer quan juguen amb els seus amics. Excepte en algunes zones i en algunes escoles molt concretes els alumnes que parlen en català estan en franca minoria i en la major part de les ocasions opten per parlar en castellà.
Els propis mestres que en les classes parlen català en moltes de les nostres reunions s’expressen en castellà. A les aules de secundària són molts els mestres que fan les seves classes en castellà.
Tan sols tenim dos diaris en català i les televisions de major audiència són en castellà. És difícil poder anar a veure una pel·lícula en català. Davant d’un immigrant moltes vegades optem per parlar-li en castellà, segurament perquè inconscientment creiem que si li parlem en català no ens entendrà.
No crec que el castellà estigui en perill d’extinció. Ni tampoc crec que necessiti una ajuda suplementària, però també crec que el epicentre de les discussions educatives s’ha de col·locar en altres temes que no sigui les hores que han de correspondre a cadascuna de les matèries dins del currículum: moltes vegades és més important com ensenyem que el què ensenyem.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada